Jeřabinka

Snad žádné ovoce nemá takový vztah k jesenickým horám jako jeřabina. Ovoce zde hojně rostoucí, tradičně užívané k nejrůznějším účelům a nazývané také „horskými rozinkami“ bylo v minulosti hojně používáno také k výrobě alkoholických nápojů. Jeřabinka je průtahový destilát, tedy něco mezi likérem a pálenkou. Jelikož jeřabiny špatně kvasí, luhují se plody v lihu a poté se směs destiluje. Jeřabinka se vyznačuje výraznou jemností, jeřabinovou vůní a typickou tříslovou chutí. Tyto výjimečné vlastnosti naplno vynikají v osvědčené lihovitosti 45 %. Doušek jesenické jeřabinky navozuje vůni pod- zimních Jeseníků s horskými porosty je-řabin a trsy červených plodů.

Objem: 0,04l
Alk. 45%

Doplňující informace a zajímavosti o produktu


Sladká jeřabina, která je základem této pálenky, byla jako mutace jeřábu ptačího náhodně objevena pasáčky krav v jesenické vsi Ostružná na počátku 19. století. Odtud se „jeřáb obecný Moravský sladkoplodý“ rozšířil do celé Evropy. Do jeřabinky se přidává také ptačí jeřabina, aby byla zachována její typická tříslová chuť.